maar Ors mag ook
 

Borneo (1)

Inmiddels zijn Vanou en ik alweer bijna anderhalve week in Borneo en hebben al aardig wat van het land gezien. Ondanks het feit dat we al veel hebben gezien van het Maleisische deel, staat er – met nog twee weken voor de boeg – nog een heleboel op ons te wachten!

Tot nu toe heb ik een gemengd gevoel over Borneo. ‘t Is een fantastisch mooi land waar nog weinig toerisme op af is gekomen. Tegelijkertijd mis ik hier historie. In Kuching bijvoorbeeld gaat de meeste architectuur – zoals het paleis en fort van White Rajah Brooke – niet veel verder dan 100 jaar terug. Een schril contrast met Thailand waar je door de tempels het bos niet meer ziet.

Zoals gezegd, de natuur is spectaculair mooi, maar ook hier moet een kanttekening bij worden geplaatst. Er wordt namelijk hard gewerkt om deze om zeep te helpen. De lokale bevolking neemt het niet zo nauw met afvalverwerking en de internationale corporaties doen hun uiterste om het oerbos in een zo snel mogelijk tempo te vervangen door palmbomen. Zeeschilpadden, Orang-Oetangs, neushoorns en olifanten worden hier allemaal met uitsterven bedreigd door het verlies van hun leefomgeving. Voor de Orang-Oetangs bijvoorbeeld begint de omvang dermate grote vormen aan te nemen dat het stuk oerwoud dat overblijft te klein is om in te kunnen leven.

En Orang-Oetangs zijn mooie beesten! In Sepilok hebben we ze in gezien in een rehabilitation center, maar op de Kinabutangan rivier hebben we een wilde gezien in levende lijve die bezig was zijn nest te maken voor die nacht :D Een andere topper die we hebben gezien is de zeeschilpad! 140 miljoen jaar historie hebben we op het strand van Selingaan eiland eieren zien leggen en een nieuwe generatie van baby-turtles het ruime sop zien kiezen.

Nu nog manta’s zien zwemmen en hopelijk ook een zeeschilpad. Daarom zij Vanou en ik nu in Semporna om morgen te duiken en snorkelen vanaf Mabul eiland. Sipadan laten we even links liggen, want enerzijds belachelijk duur, anderzijds gaan we de komende dagen hopelijk de grens over naar het Indonesische gedeelte van Borneo, Kalimantan. Daar ligt namelijk ook nog de Derawan archipel, thuisbasis van de manta en de zeeschildpad!

Foto’s volgen nog, want de huidige verbinding met Down = 0.27 mbit en Up = 0.09 Mbit is natuurlijk om te janken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *