maar Ors mag ook
 

Borneo (2)

Het tweede gedeelte van mijn vakantie in Borneo staat in het teken van Kalimantan, maar voordat het zover is heb ik een tripje naar Sipadan voor de boeg.
Bij Uncle Chang op Mabul island treffen we een erg laidback guesthouse aan dat volledig in het teken staat van snorkelen en duiken. Met name Sipadan is fantastisch! Kost wel een flinke bom duiten, maar dat is het meer dan waard!

Daarna gaan we in Tawau de grens over naar Kalimantan (Indonesie). Wat we daar aantreffen is een stuk minder ontwikkeld dan we hebben verwacht. Vrijwel geen toerisme en heel weinig Engels sprekende locals. Sterker nog, ik ben nog nooit zo aangestaard als in Nunukan. En bij Vanou was het misschien nog wel erger. Verder erg vriendelijke mensen en behulpzaam. Al stellen wij hen blijkbaar lastige vragen waar men vaak niet het antwoord op weet of misschien worden we gewoon niet goed begrepen.
Hoewel we het staartje mee pakken van het toeristische seizoen, zijn wij eigenlijk de enige die met een backpack rond zeulen. Waarschijnlijk doordat voor de oversteek via Tawau een bezoek aan het consulaat is vereist. Misschien dat we in het Zuiden minder eenzaam zijn?

Na te hebben gesnorkeld met de Green Turtles in Derawan ontvluchten we Berau waar werkelijk niets te doen is en vliegen we naar Balikpapan. In eerste instantie wilden we dit met de boot doen, maar die is nergens te bekennen. In Balikpapan gaan we daarom de Mahakam op om toch een rivier-ervaring op te kunnen doen. Deze is wat minder idyllisch door de aanwezigheid van meerdere steenkoolmijnen en natuurlijk olieplantages. Het probleem van ontbossing beperkt zich dus niet alleen tot Maleisiƫ. Hoe dan ook blijft het een geweldige ervaring om over deze indrukwekkende rivier te trekken.
Vanmiddag vliegen we naar Singapore waar we nog een dag doorbrengen voordat we tegen middernacht terugvliegen naar Nederland. Ik kan niet wachten op een espresso uit mijn eigen koffiemachine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *