maar Ors mag ook
 

Deira North & Burj Khalifa

P1020251Met mijn collega’s terug in Nederland heb ik de tijd om op eigen gelegenheid een stuk van Dubai te verkennen. Eerst natuurlijk uitslapen, want de batterij moet na afgelopen week – kennelijk – worden opgeladen.
Tegen het begin van de middag pak ik de metro naar Deira. Deira is het oudste gedeelte van Dubai welke door een rivier wordt gescheiden van de rest. De sfeer zou er anders moeten zijn als in het westelijk gelegen Dubai. Je zou het kunnen kunnen vergelijken met het effect dat de Thames heeft in London en de rivieren rondom Manhattan in New York.
Met de metro ga ik dus van Dubai Marina in het Zuid-Westen naar Deira in het Noord-Westen. Zodra ik uitstap word me meteen duidelijk wat de rivier voor gevolgen heeft. Natuurlijk is er hoogbouw, maar lang niet zo extreem als in de rest van Dubai. De bouwstijl is er veel mediterraner – het ook wat weg van de Portugese stijl die ik eerder in Mozambique heb gezien – maar dan met menig moskee die verstopt zit via smalle steegjes.
Ik loop langs de kade die helemaal vol staat met goederen die klaar staan om geladen te worden of misschien naar de eindbestemming in Dubai moeten worden vervoerd. Alleen gebeurt er niet veel, behalve als ik iets verder loop naar de Dhow Wharfage waar het een komen en gaan is van de kleine bootjes.
In het nabij gelegen Al Ras breng ik een bezoek aan ‘the Heritage House’ en de ‘Al-Ahmadiya School’, waarna ik via smalle steegjes langs de verschillende Souqs loop die zich er bevinden.
Na het geslenter is het tijd om terug te gaan. Onderweg stop ik bij de halte Burj Khalifa / Dubai Mall en ik kan de kans om het icoon van dichtbij te bekijken niet laten liggen. De toren is ruim 800 m hoog en torent in Dubai werkelijk overal bovenuit. Pas als je ervoor staat besef je pas hoe gigantisch de Burj Khalifa is en hoe klein en nietig alle andere hoogbouw is. De Khalifa laat alles – letterlijk – in zijn schaduw staan.
Ten slotte loop ik nog Dubai Mall in, maar om eerlijk te zijn doet het me weinig. Mijn afkeer tegen shoppen zal daar ongetwijfeld aan ten grondslag liggen. Duidelijk tijd om naar het appartement te gaan.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *