maar Ors mag ook
 

Jo’burg to Vic

Dag 0 – 11/09/11: vertrek

10 jaar na de aanslag op het WTC in new York vertrekken wij naar Zuid-Afrika voor onze vakantie. Ondanks alle grappen, grollen en verbaasde blikken over het feit dat wij op 11 vliegen, zijn de prijzen niet veel lager en op Schiphol is het ook niet bepaald rustiger. Sterker nog, we hebben het idee dat het door extra controles nog drukker lijkt dan normaal. Bij de check-in balies staat een lange rij, net als bij de gate. De laatste wordt onder Andre veroorzaakt door de bodyscan waar ook Vanou en ik doorheen moeten. Maar als dat allemaal achter de rug is, dan is de vakantie ook echt begonnen! 10 1/2 uur later smakken we om 21:30 met een harde klap op het Zuid-Afrikaanse asfalt van O.R. Tambo.

Bij de bagageband krijgen we te horen dat enkele tassen in Amsterdam zijn achter gebleven. We horen de naam Vanessa vallen en iets wat in onverstaanbaar Afrikaans / Engels / Swahili lijkt op Johannes waardoor we gespannen afwachten. Gelukkig is het loos alarm en al snel gaan we met onze backpacks in de shuttle naar ons hotel vlakbij het vliegveld.

Dag 1 – 12/09/11: Rustig aan!

Met helemaal niets op het programma voor de dag (de tour begint morgen pas) doen we niets anders dan aan het zwembad liggen, boek lezen en eten. Some genuine R&R; de batterij opladen na het werk en in afwachting van de komende weken.

Dag 2 – 13/09/11: op naar Botswana

De eerste dag staat in het teken van afstand afleggen. Om 08:00 uur komen Joe en Sa├»ma in truck (“not a bus”) Marvin voor rijden en we ontmoeten het grootste gedeelte van de groep. We zijn met veel: 17 personen. En er moeten er nog 7 bij. Helaas blijkt niet iedereens bagage te zij aangekomen, waardoor onze eerste stop op het vliegveld is. Na wat vertraging zijn we onderweg richting Botswana. Tussendoor stoppen we om boodschappen te doen en dan is het nog 2 uur tot de grens. Om 17:00 komen we daar aan en iedereen trekt zijn paspoort. Iedereen behalve een Spaanse die naar paspoort al bij aankomst op het vliegveld blijkt te zijn verloren! Zij blijft met drie van haar vrienden achter. Net als de verse bananen, tomaten en komkommers, want die mogen van de douane niet mee de grens over. Onder het motto “wij geen bananen, dan niemand geen bananen” wordt het apenvoedsel soldaat gemaakt en gaan wij – met ruim twee uur vertraging – verder naar Palapye. Op de camping komen we om 22:00 uur aan en is het snel de tent opzetten, eten, formaliteiten en dan slapen, want morgenvroeg vertrekken we om 05:45 uur.

Dag 3 – 14/09/11: naar Maun

In alle vroegte breken we de tent af en laden we de boel in, want we hebben zo’n 600km te gaan naar Maun. Maar eerst rijden we naar het Khama Rhino Sanctuary om neushoorns te spotten. Ze hebben er daar ongeveer 40 witte en 4 zwarte neushoorns. De zwarte zien we helaas niet maar de witte gelukkig wel. Daarna gaan we verder naar Maun en onderweg remmen we regelmatig voor ezels die op of net naast de weg staan.

In de middag wordt er geinventariseerd wie er zin heeft om met een klein vliegtuigje over de Delta wil vliegen. Voorzichtig kijk ik naar Vanou die met een enthousiast ja-knikkend hoofd en met “vet cool” al antwoord geeft op de vraag. In Maun gaan we linea recta naar het International Airport (?) waar we – net als in Europa – niet met vloeistoffen door de controle mogen. Gelukkig blijken ze hier iets minder streng, want eenmaal op de tarmac staat er iemand met al onze spullen klaar en enkele minuten later vliegen we in een Cesna door de lucht en zien we de indrukwekkende Delta van bovenaf.

Dag 4 – 15/09/11: Okavango Delta (1)

Met mokoro’s volgepakt met eten, drinken en kampeerspullen gaan we bushcamping in de delta. Het is een tocht van bijna vier uur op het langzaam stromende water van de Okavango en de zon is fel. Op een verlaten eiland zetten we de tent op, wordt er een kampvuur gemaakt en er wordt een gat gegraven dat fungeert als bushtoilet. Het begrip ‘kleine kamer’ dekt de lading absoluut niet… In de namiddag maken we een game walk waarbij we o.a. olifanten en bavianen zien.

Dag 5 – 16/09/11: Okavango Delta (2)

De volgende ochtend maken we weer een game walk en zien we meer dan de vorige dag. ‘s Middags doen we helemaal niets behalve dan het zoeken van schaduw. Het is heet, windstil en de zon staat hoog. Als tegen de avond de zon langzaam aan begint te zakken stappen we in de mokoro’s en gaan weer op zoek naar wild. The usual suspect in dit geval is het nijlpaard dat zich in de open stukken van de delta schuilhoudt. Niet lang na ons vertrekt zien we het eerste exemplaar dat lekker ligt te badderen in zijn territorium en dat zo nu en dan even onder water gaat. In de verte klinkt het gekraak van bomen en horen we het getoeter van olifanten. Het nijlpaard laten we voor wat het is en we gaan op zoek naar de veroorzakers van het lawaai. Aan de kant zien we al snel een olifant die vrijwel meteen het water in loopt. Achter hem verschijnt de rest van de kudde die na wat aarzelen en gesnack van enkele bomen ook beginnen aan de overtocht van de rivier waar wij met onze mokoro’s op liggen te dobberen.

Dag 6 – 17/09/11: Planet Baobab

‘s Ochtends verlaten we De Delta en gaan we Planet Baobab. De Baobab lijkt op een omgekeerde boom en groeit alleen in droge gebieden in het zuiden van Afrika. De lodge ziet er geweldig uit, maar verder valt er op een heleboel en hele grote baobabs niet veel te beleven.

Dag 7 – 18/09/11: Chobe

We gaan verder richting de grens van Botswana en Zimbabwe om daar op de Chobe rivier te varen. Aan het einde van de dag komen hier veel dieren heen om te drinken. Aan weerszijden van de rivier barst het dan ook van de wilde dieren! Olifanten, buffels, nijlpaarden en krokodillen zijn de grootste trekpleisters. Tegen een ondergaande zon genieten we van het spektakel, koud (zelf meegebracht) bier en een fantastisch uitzicht, totdat het geduld van een hippo op is. Met twee doffe klappen tegen de onderkant van de boot laat Mr Hippo weten dat we uit zijn territorium moeten vertrekken. Een gewaarschuwd man telt voor twee, dus we varen rustig verder en laten het nijlpaard met rust.

Dag 8 – 19/09/11: Victoria Falls

In alle vroegte worden we wakker van het rumoer van onze groepsgenoten die op een game drive gaan. 5:30 uur vinden wij echt te vroeg om ons bedje uit te komen, bovendien zullen we nog genoeg wild aan onze neus voorbij zijn trekken. Wij blijven dus lekker liggen en slapen lekker uit. We genieten van onze ‘vrije’ ochtend en vertrekken naar Victoria Falls.

Bij de grensovergang naar Zimbabwe is het wachten geblazen. Inmiddels is er electriciteit – dat was vier jaar geleden nog anders – maar veel sneller verloopt het proces nog steeds niet. Wat wel verschillend is, is dat de Zim Dollar is vervangen door de US Dollar. Dit weerhoudt een local er niet van om in de rij wachtende een aantal oude biljetten te verkopen. Na anderhalf uur oponthoud gaan we verder naar Vic Falls waar de watervallen en een hotel op ons wacht.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *