maar Ors mag ook
 

Tanzania (1)

Dag 20 – 01/10/11: Iringa

We staan om 5:00 op in de ochtend in de hoop dat we als eerste bij de grens aan te komen. Er waren hier al twee andere overlandtrucks, maar gisteren zijn er nog meer binnen gereden die allemaal op weg zijn naar Tanzania. Mike heeft polshoogte genomen bij de anderen en zij zullen op zijn vroegst om half zeven vertrekken. Maar om 6:00 uur zijn wij de laatste die de campsite verlaten. Genaaid…

Veel maakt het eigenlijk niet uit, want Vincent is weer zo ziek als een hond waardoor we een bezoek aan het ziekenhuis moeten brengen. De grensovergang bij Tanzania verloopt gelukkig soepel, maar we verliezen veel tijd bij een ziekenhuis in Tanzania. De diagnose: toch malaria. Een paar injecties en wat pillen en we kunnen weer verder.

‘s Avonds om 17:30 uur en na ruim 12 uur onderweg te zijn geweest ontmoeten we de trucks uit Chitimba en nog wat anderen die naar het Zuiden reizen bij ‘Old Farmhouse‘ 54 km voor Iringa waar we kennismaken met de Masai keuken.

Dag 21 – 02/10/11: Dar Es Salaam (1)

Na een frisse, vochtige nacht – we zitten hier erg hoog – vertrekken we weer in alle vroegte, als eerste, om de bottleneck bij Dar Es Salaam voor te zijn. We verlaten even de Great Rift Valley die van Maputo (Mozambique) tot en met het Midden-Oosten loopt en verantwoordelijk is voor het heuvelachtige landschap in Oost-Afrika. De temperatuur loopt weer op en het is droger. Ideale condities voor de baobab-boom die we veel links en rechts van de weg zien staan.

De bottleneck van Dar Es Salaam ontkomen we niet aan. Niet dat de snelwegen hier veel smaller zijn dan de rest van Tanzania – vooral enkelbaans zonder vangrail of scheiding – er is gewoon veel meer verkeer op de weg. Daarnaast zijn de stoplichten ook nog eens onbegrijpelijk. Voeg daar ten slotte nog eens het totale disrespect van de Tanzaniaan voor verkeersregels aan toe en dan snap je waarom we over de laatste 130 km bijna 3 uur doen voordat we op de ferry stappen en op de plaats van bestemming zijn aangekomen.

Dag 22 – 03/10/11: Stone Town in Zanzibar

Met de kleine ferry gaan we terug naar het vasteland van Dar Es Salaam om vervolgens de grote ferry naar Zanzibar te nemen. De oversteek duurt ongeveer drie uur, maar lijkt langer te duren doordat dezelfde wildlife dvd keer op keer wordt herhaald. Wachten is het thema van de dag. Allereerst bij het verlaten bij de ferry in afwachting van een ‘entry’ stempel, daarna wachten we heeeel lang op de lunch en bijna net zo lang op US Dollars op het wisselkantoor.

Dan is de tijd aangebroken om Stone Town te verkennen. Snel weliswaar, want de zon gaat over anderhalf uur alweer onder. We lopen o.a. langs Foodcourt, House of Wonder en Museum Palace om vervolgens volledig gedesorienteerd te raken in de kleine, smalle straatjes. Waar ik rechtsaf denk te moeten om naar de Slave Caves te gaan, denkt Nadine – in dagelijks leven Deutsche Polizei – een hele andere kant op te moeten. Vanou staat erbij en kijkt ernaar… Navraag bij verschillende locals biedt helaas ook weinig soelaas, want ze sturen ons naar alle windstreken ook al hebben we een plattegrond. Elk nadeel hep z’n voordeel zal ik maar zeggen. We krijgen door ons geslenter een goede indruk van het dorp, dat er mooi uitziet maar tegelijkertijd hard toe is aan renovatie en stadsvernieuwing. Veelvuldig klinkt het Hakuna Matata (no worries) op straat. Wat aan de ene kant een verklaring geeft voor het ontspannen, zorgeloze sfeertje hier op Zanzibar, maar tegelijkertijd ook verklaart waarom het dorpje hard toe is aan een likje verf. Nogmaals, elk nadeel hep z’n voordeel.

Ongedaner zaken keren we dus terug naar het hotel. We maken ons klaar voor de avond en gaan naar het Africa Hotel voor een borrel bij de ondergaande zon. De borrel wordt een cocktail, Long Island Iced Tea om precies te zijn, en de zonsondergang wordt ons door een heleboel publiek aan het zicht ontnomen. Het plezier is er overigens niet minder om. Ook niet als de stroom tot overmaat van ramp in de wijk uitvalt.

Dag 23 – 04/10/11: Dolfijnen en specerijen

In de ochtend rijden we naar de Zuidkust om met dolfijnen te zwemmen. Garanties zijn er niet, maar met een beetje mazzel…

De rit duurt ongeveer een uur en eenmaal bij het strand aangekomen stappen we – uitgerust met snorkel, flippers, duikbril en een bestelling voor mazzel – in een dow, een vissersbootje, en dan is de jacht op de dolfijnen daadwerkelijk begonnen. Al snel zien we er een stuk vijf en iedereen springt in het water. We kunnen de dolfijnen tot heel dichtbij benaderen en ze zijn erg nieuwsgierig. De geluiden die ze maken zijn indrukwekkend om te horen. Al snel zijn ze te ver weg en we keren terug naar de dow, die ons vervolgens weer dichterbij brengt. Dit doen we nog een paar keer totdat er 14 boten om ons heen zwermen waardoor de dolfijnen niet meer bereikbaar zijn. De lol is er dus vanaf en we keren terug naar de kust. De ervaring om met dolfijnen te zwemmen is fantastisch! Voor Vanou is het een droom die in vervulling gaat.

Aan het begin van de middag krijgen we tekst en uitleg over de verschillende lokale kruiden en specerijen die op het eiland groeien. De beroemdste is kruidnagel. Goed voor 32% van de omzet in Zanzibar. Verder zien, ruiken en proeven we o.a. citroengras, gember en peper en we sluiten af met Mr. Butterfly die een kokosnoot gaat halen. Vers uit de boom natuurlijk en hij maakt er een hele show van terwijl hij onderweg is naar de top. Eenmaal weer beneden doen Kaoru en ik een poging om ook de palmboom te beklimmen en dat valt vies tegen als je slechts bent uitgerust met een touw waarmee je je voeten om de stam kunt klemmen.

Dag 24 – 05/10/11: Duiken vanaf Nungwi in Zanzibar

Met Spanish Dancer Divers ga ik een dagje duiken met Kaoru als divebuddy. Vanou en de anderen gaan een halve dag snorkelen rondom Nungwi. De site die Kaoru en ik vandaag als eerste bezoeken is The Big Wall. De site bestaat uit een koraalmuur die op 10m begint en dan 55m de diepte ingaat. Heel veel zie ik er niet, maar wat ik wel zie zijn 2 grey white tip reefsharks die zich in een van de vele kleine grotten schuilhouden.

Na een kleine pauze met lunch en een korte boottocht is Muyonji Plate Coral aan de beurt. Hier stikt het van de blue spotted stingray. De ene keer liggen ze duidelijk zichtbaar onder een rots, dan andere keer moet je goed zoeken. Met een beetje mazzel verraden ze zichzelf als ze zich ingraven, want dan zie je uit het niets ineens een grote stofwolk in het koraal. Verder nog een nudie branch, stonefish en een leaf fish. Het is een mooie duik die gelukkig in ondiep water eindigt, want een Duitse in de groep gaat als een malle door haar zuurstof heen terwijl ze als een Japanner aan het fotograferen is. Als zij aan de oppervlakte hangt aan de Octopus van de divemaster, genieten wij nog van de koraaltuin voordat het voor de rest ook tijd is om naar de oppervlakte te gaan.

Oh ja, mama is vandaag jarig! Hiep hiep hoera!

Dag 25 – 06/10/11: Dar Es Salaam (2)

Zanzibar zit erop en we keren terug naar Dar Es Salaam. Naar dezelfde camping als een paar dagen geleden waar herenigd worden met Vincent en truck Marvin en we wederom dankbaar gebruik maken van gratis WiFi. Even blog updaten, sociaal net ophalen, bankzaken regelen, maar ook de accu’s opladen van telefoons en fotocamera’s want de volgende dagen staan na een korte stop in Arusha in het teken van de Serengeti.

One comment

  1. coby en edo

    Hallo jongelui,

    Wat een geweldigige reis maken jullie. Door de verhalen hebben we het gevoel een beetje “mee te reizen” met jullie. Vanou, wat moet het fantastische zijn geweest om met de dolfijnen te zwemmen.We blijven jullie volgen en geniet van het mooie Afrika. Lieve groet uit Vinkeveen. Coby en Edo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *