maar Ors mag ook
 

Woestijn en Wadi

Om wat meer van Oman te zien, laten Vanou en ik Muscat voor wat het is en trekken we vandaag de stad uit. Gewapend met 4×4 en chauffeur/gids gaan we allereerst naar Wahabi Sands; een woestijn die 250 km ten zuiden van Muscat ligt. Daar crossen we rond door, over en tussen de duinen; hier ook wel ‘dunebashing’ genoemd. Maar eerst brengen we een bezoek aan de bedoeinen waar we de overtreffende trap aan sterke koffie en zoetigheid krijgen voorgeschoteld. Met twee souvenirs als dank voor de gastvrijheid kan het dunebashing beginnen. Ik kan m’n lol niet op en ineens bekruipt me hetzelfde gevoel als ik aan het freeriden ben in de sneeuw. De heuvels hier zijn nagenoeg ongerept en smeken om ‘first tracks’. Daarnaast zijn er de tekeningen in het zand door de wind die je ook in de sneeuw ziet. Alleen is de temperatuur net ietsje anders.
En dan maken we een smak en zitten we vast. We kunnen werkelijk niet meer voor- en achteruit. Het zal eens een keert van een leien dakje gaan wanneer Vanou en ik in een 4×4 zitten! Aan de andere kant, zoiets kan gebeuren en hoort eigenlijk ook bij de ervaring. Na een half uur worden we door passanten uit de brand geholpen en we kunnen weer bashen.
Als we met 80 km/u de woestijn aan het verlaten zijn heeft onze chauffeur een momentje van onoplettendheid en het volgende moment stuiteren we over vier of vijf zandruggen voordat we met het hart in de keel – maar zonder brokken en kleurscheuren – tot stilstand komen. Kaboem. Een kleine ontploffing van mijn kant. Fool me once shame on you, fool me twice shame on me. Even denk ik dat ik beter zelf had kunnen rijden.
Als mijn gemoederen weer zijn bedaard is het naar Wadi Bin Al Khalid nog een 45 minuten rijden. Een wadi is een (deels) drooggevallen rivierbedding en deze steekt weelderig groen af tussen de bruine, grauwe en zanderige heuvels van Oman. Bij Wadi Bin Al Khalid lunchen we en nemen we een verfrissende duik in het kraakheldere water.
Volledig ontspannen en opgeladen door de zon en het water begint de dag echter op zijn einde te lopen en we keren terug naar Muscat. Een geslaagde dag met wat meer avontuur dan verwacht, maar zeker geslaagd.

‘s Avonds is het druk in de straten van Muscat, want Oman heeft Thailand verslagen in de voorronde van het WK voetbal. De Corniche – die mislukte boulevard aan het strand – is een grote file met toeterende, feestvierende Omani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *