maar Ors mag ook
 

Zambia

Dag 09 – 20/09/11: Elephant Hills Resort

De zak met vuile was begint al aardig uit te puilen, dus maken we tijdens onze pitstop bij elephant hills gebruik van de laundry service. Alleen een hoognodige, want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. De rest komt over een aantal dagen wel. Waar geen prijskaartje aanhangt is WiFi en daar maken we dankbaar gebruik van. Al dagen zonder gezeten en om heel eerlijk te zijn heb ik het niet eens gemist. Maar als je dan toch een dag niks te doen hebt… Facebook, Gmail en zelfs WePowder – ‘t is hier ruim 35 graden – wordt bezocht om het sociale net weer even op te halen. Ook regelen we met behulp van WiFi de nodige bankzaken. Maestro en Mastercard wordt hier in het Zuiden van Afrika maar mondjesmaat geaccepteerd, dus sluizen we het een en ander door naar Visa.

Dag 10 – 21/09/11: Zambia doorkruisen (1)

In onze trip stoppen we ook een paar keer in Zambia, met name vanwege South Luangwa National Park. Daar gaan we de 3e dag naartoe en daarvoor moet 1400km voor worden afgelegd. Feitelijk zijn we in Zambia gewoon op doorreis naar het mooiste park van Afrika en de daarachter liggende landen Malawi, Tanzania, Kenia en Oeganda.

Maar tot het zover is moeten de nodige kilometers asfalt bereden worden. Eerste stop is Lusaka. Vandaag zijn de nationale verkiezingen en zoals het ernaar uitziet gaat sinds 1991 de oppositie er met de overwinning vandoor. In Lusaka is het dan ook druk op straat…. Complete chaos zelfs. Ik vraag me echter af of dit door de verkiezingen is of dat het gewoon een normale dag in Lusaka is.

Dag 11 – 22/09/11: Zambia doorkruisen (2)

800km moet er worden afgelegd totdat we in Chipata, vlakbij South Luangwa en Malawi, zijn. Dat gaat in het begin over prima geasfalteerde wegen, maar naarmate we meer naar het oosten gaan worden de wegen steeds slechter. De rit is in het tweede deel op zijn zachtst gezegd hobbelig en de gemiddelde snelheid gaat flink omlaag. Onderweg passeren we talloze nederzettingen van lemen hutjes met rieten daken die van tijd tot tijd worden afgewisseld met kleine dorpjes met stenen huizen. Rond de middag wisselen we van crew. Mike en Vincent hadden het stokje in Vic Falls al moeten overnemen, maar waren met de vorige trip wat uitgelopen. Nu zijn ze ons vrijwel non-stop vanuit Nairobi tegemoet gereden en we treffen hen op ongeveer 200km voor Chipata. We nemen wederom afscheid van Joe en Saïma en we gaan weer op weg.

Het is nog niet duidelijk of de oppositie daadwerkelijk de verkiezingen hebben gewonnen en de vrees wordt groter dat de zittende partij de uitslag aan het beinvloeden is. T.I.A. = This Is Africa!

Dag 12 – 23/09/11: South Luangwa NP (1)

De verkiezingsuitslag is bekend. Met 36% van de stemmen heeft de zittende president Banda de strijd verloren. In de hoofdstad Lusaka zijn er ongeregeldheden uitgebroken terwijl de partij van president Banda de koffers aan het pakken is. Gelukkig zitten wij honderden kilometers verderop en merken hier niet veel van. En aangezien we de komende dagen in South Luangwa National Park ‘verstopt’ zitten, verandert hier niet veel aan.

Al op de weg er naartoe wordt het snel duidelijk dat we de bewoonde wereld verlaten. 130 kilometer is de weg van Chipata naar South Luangwa en daar doen we 5 uur over! Aan de weg wordt gewerkt, maar juist op de omleidingen en de tijdelijke parallelwegen kan nog enigszins worden doorgereden.

‘s Middags gaan gaan we naar Tribal Textiles, de lokale textielfabriek, gevolgd door een bezoek aan het dorp. Het eerste is net zo verschrikkelijk als het klinkt, het laatste lijkt net zo’n ervaring te worden, maar dat neemt al snel na de start van de rondleiding een verrassende wending. Het dorp stikt van de kinderen die ons blonde, lange en met camera’s uitgeruste toeristen erg interessant vinden. Het is een lokaal bijgeloof dat het aanraken van een blanke geluk brengt en al snel zijn de kids niet meer van ons af te slaan; figuurlijk gesproken dan… Terwijl een horde kinderen de benen van Vanou aanraakt, heb ik er 4 aan mijn linkerarm hangen en 6 aan mijn rechter.

‘s Avonds vallen we in slaap onder het geknor van de hippo’s (eindelijk!) en het gerommel van olifanten, maar tegen de tijd dat hyena’s op het toneel verschijnen liggen wij al diep in slaap.

Dag 13 – 24/09/11: South Luangwa (2)

We beginnen de dag om 6.00 uur met een gamedrive van vier uur lang. Vanou ondekt een nieuwe gave als wildlife spotter. We zien de te verwachten dieren als nijlpaarden, olifanten, leeuwen en antilopen, hier en daar een adelaar en de giraffe. De Thornicroft giraffe om precies te zijn. Een soort die alleen hier in Zambia voorkomt en zich onderscheidt door de witte poten en vierkante, donkere vlekken. Wat we niet zien: luipaard en de secretary bird. Om de eerste staat het park bekend vanwege de (relatief) grote aanwezigheid ervan. Voor de laatste zullen we waarschijnlijk moeten wachten totdat we in de Serengeti zijn.

In de middag is de zon weer eens niet om uit te houden en zoeken we de verkoeling op van het zwembad. ‘s Avonds gaan we voor de herkansing om het luipaard te zien tijdens een sunset & night gamedrive, maar het park lijkt op een paar hyena’s en een kudde buffels uitgestorven.

Dag 14 – 25/09/11: African Massage towards Malawi

Om vanuit South Luangwa in Malawi te komen moeten we over dezelfde weg terug en dat betekent 130km aan ‘bumpy road’ of anders gezegd door Mike: 5 hours of African massage and it’s free! In Chipata lozen onze laatste Zambia Kwacha’s in de supermarkt en niet veel later gaan we de grens over. Tegen het vallen van de avond zijn we in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, waar we voor de komende nacht de tent opzetten. Morgenvroeg trekken we door naar Lake Malawi, ook wel Lake Nyasa genoemd.

3 Comments

  1. dolf en jose

    hoi mopkes, wat een spannende verhalen, je kunt best gaan solliciteren bij het brabants dagblad als journalist als jullie terug zijn. we kijken bijna elke dag en volgen de hele route. geniet er nog van, dikke kus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *