maar Ors mag ook
 

Duiken in Tun Sakaran Marine Park

Afgezien van indrukwekkend oerwoud, rivieren, zoogdieren en allerlei vogels is er op Borneo onder de zeespiegel een ongelooflijke schat aan natuur te vinden. Vlakbij de grens van Sabah (Maleisie) en Kalimantan (Indonesie) ligt het Tun Sakaran Marine Park waar het duiken tot de top van wereld behoort.

Palau Mabul & Kapalai

De eerste dag bij Uncle Chang op Mabul bleef ik in de buurt. Niet ver van het eiland waren een aantal mooie divespots te vinden waar ik mijn skills weer kon opfrissen.
Mabul staat bekend om het zogenaamde muckdiving. Niet zozeer indrukwekkende koraaltuinen en grote vissen staan daarbij centraal (daarvoor moet je naar Sipadan), maar juist het kleine spul zoals de Orang Utang Crab, Nudibranch, Scorpion Leaf Fish en Frog Fish. Verder lijkt een beperkt zicht eerder regel dan uitzondering bij muckdiving, maar desondanks is het absuluut de moeite waard!

View Mabul & Kapalai Dive Sites ***** in a larger map

Palau Sipadan

Plekken om hier te duiken zijn helaas beperkt, want slechts 150 duikers per dag worden er toegelaten. Toen Vanou de lege boot zag die van Uncle Chang naar Sipadan zou gaan, bleek er nog een permit over te zijn. Vanou zette mij op de boot en ik ging die dag door het leven als een Fransman genaamd Ceserano.
De eerste duik was bij Drop-Off. Wat een waanzinnige plek om te starten! We dalen af door een couloir naar een diepte van ruim 30m en beginnnen dan langzaam aan langs de gigantische muur te stijgen. Deze muur gaat overigens naar maar liefst 600m onder de zeespiegel, waardoor er zich onder me niets dan een grote leegte bevindt.
De volgende stop is South Point, waar ik veel Reef Sharks (Grey & White), een enorme Napoleon vis en ‘natuurlijk’ heel veel Green Turtles zie. De duik eindigt in een fantastische koraaltuin met terrassen van hoornbladkoraal. Voor het eerst vind ik het jammer dat de safety-stop erop zit…
Tenslotte bezoeken we Baracuda Point en dat maakt zijn naam helemaal waar. Gedurende de duik zwemmen Baracuda’s om met ons mee en zien we ook hier veel en grote vissen.

View Sipadan Dive Sites ***** in a larger map

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *