maar Ors mag ook
 

Escar Go

Met het najaar voor de deur maken we ons klaar voor onze ongenode gasten. Hoewel ze zich vaak ook al in de zomer laten zien, zijn ze niet meer weg te denken zodra het vochtig begint te worden. Ik heb het over slakken; de Limax maximus om precies te zijn. Deze naaktslak kan tot 20cm(!) groot worden en is voorzien van een kek tijgerprintje. Bovendien is de grote aardslak – zoals onze ongenode gast ook wel wordt genoemd – nauwelijks uit te roeien. Vrieskou van 20 gr C? Pas de probleme. Escar-go slakkengif? Helpt, maar vervolgens komen de neefjes op bezoek…

We vermoeden dat de oorzaak ligt in de biocultuur die onder de terrasvlonders heerst. Een – voor slakken – aangename plek. Vochtig, isolerend, voedingrijk (gevallen bladeren) en beschermend. Daarnaast zijn die planken levensgevaarlijk als het heeft geregend.

Op dinsdagochtend wordt hier het vuilnis opgehaald en het is al vaker gebeurd dat ik naar buiten kom gerend om het vuilnis vooraan de straat te zetten en vervolgens snoeihard onderuit ga. Slakkensporen en bananenschillen zouden al glibberig zijn. Probeer eens een natte vlonderplank!

Tijd om de planken en de slakken vaarwel te zeggen en de boel te betegelen. Dus na een klein bezoekje aan BMN Nieuwegein en het tackelen van een stratenmaker, gingen de planken eruit en zou een kuubje witzand voldoende moeten zijn om de tegelvloer die daaronder lag te egaliseren.

Alles verliep gladjes totdat we op een diep gat stuiten onder de bestaande tegelvloer. Zie hier, een ouderwetse toiletdoos. Vroegah was er natuurlijk geen riolering en de w.c. die stond daarom buiten. Gat van 40 x 40 cm en ongeveer 80 cm diep en vervolgens een grote holle ruimte waarin van alles en nog wat werd opgevangen. Om een of andere reden verwacht je echter zoiets niet aan te treffen in je kleine stadstuin. Gelukkig was de voorloper van de septic tank droog…

Netjes zou zijn om de toiletdoos op te vullen met zand, maar dan zou een kuub niet genoeg zijn. Quick ‘n dirty kozen we voor het opvullen met zwart zand, oude terrastegels en de hele biocultuur. Vervolgens afdekken met cement en tenslotte afsluiten met een grote betonnen tegel. Even nog egaliseren en de nieuwe tegels leggen. En nu kijken wij dus tegen een ruw leistenen terras aan.

– ‘appy ‘ippo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *