maar Ors mag ook
 

Revalidatie

Laatst heb ik een Ligamys reconstructie van voorste kruisband ondergaan en daarmee is het startschot gegeven voor revalidatie. De eerste oefeningen zijn vooral gericht op het kunnen strekken en buigen van mijn been tussen 0 en 90 graden. Overstrekken (hypertensie) en voorbij 90 graden buigen is een absolute no-no. Dit in verband met het herstellen van mijn gehechte kruisband. Niet dat ik het op dat moment red overigens. Ondanks vocht en spierafname kom ik in de buurt, maar daar is ook alles mee gezegd. Oefenen dus!

Omdat Annatommie aan de andere kant van Utrecht zit, besluit ik om over te stappen naar de fysiopraktijk Utrecht Oost. Zij staan te springen om iemand te kunnen begeleiden met Ligamys en ik vind het niet erg om proefkonijn te zijn. Bovendien is het een stuk dichterbij huis en dat vind ik ook wel zo prettig. Mijn knie-akkefietje heeft al genoeg aandacht gekost van Vanou.

Ik stiefel met mijn krukken in de hand de behandelkamer binnen, wat de fysio verbaasd. “Wanneer was je ook alweer geopereerd?” Ja, het lukt me al aardig om zonder krukken te lopen, maar strekken nog niet. Na een korte intake en op de behandeltafel te hebben gelegen helpt de fysio me om een volledige strekking (0 graden) en volledige buiging tot 90 graden te realiseren. Zeker niet slecht na amper 7 dagen post-op. Ik krijg natuurlijk op mijn donder dat ik mijn krukken niet genoeg gebruik, vooral omdat deze me kunnen helpen bij het maken van een actieve strekking. Verder krijg ik nog meer oefeningen mee:

  • 3x per dag: bovenbeenspier (vastus medialis) aanspannen in rugligging (4×20 @5sec)
  • 2X per dag: Heup trainen (4×20)
  • 1x per dag: Calf raise (4×20)
  • Looppatroon met krukken (8 banen)
  • 1x per dag: Coolpack (20 min)

Aan de bak dus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *