maar Ors mag ook
 

Ligamys reconstructie van voorste kruisband


De Aanloop
Om over een aantal maanden weer te kunnen sporten, heb ik ervoor gekozen om mijn voorste kruisband te laten hechten met behulp van de Ligamys techniek in plaats van een traditionele reconstructie door middel van een pees van de knieschijf of hamstring. Bij Annatommie gaat @DokterArno aan de slag met mijn knie om mij weer terug op de been te krijgen.

(De Zwitserse Sonnenhof kliniek heeft in dit PDF-je keurig in beeld gebracht hoe de techniek werkt en hoe de operatie verloopt )

De Operatie
In de voorbereiding van de operatie wordt nogmaals gevraagd of ik nog steeds achter de keuze sta van een ruggenprik. Volmondig zeg ik ‘ja’, want stiekem ben ik nieuwsgierig hoe het er in zo’n OK aan toe gaat. En ook hoe een knie er vanbinnen uitziet. Het is immers de eerste keer dat ik geopereerd wordt. Wel vraag ik de anesthesist om als backup een roesje achter de hand te houden. Just in case. Wat ik echter vergeten ben is dat ik het niet trek als iemand aan mijn onderrug zit. Niet dat het pijn doet, het kietelt als een gek. Ik begin dus als een malle te bokken op de operatietafel bij de kleinste aanraking van mijn onderrug. Met het gewicht van de OK assistent (of 2e anesthesist?) letterlijk op mijn schouders wordt mijn rug eerst lokaal verdoofd. Daarna voel ik niets meer en kan de ruggenprik zonder problemen worden gezet.

Terwijl het turquoise doek nog wordt opgehangen om ervoor te zorgen dat ik de operatie niet direct kan volgen, begint het snijwerk en gaat de chirurg los op mijn knie. Een kleine 45 minuten later is de operatie geslaagd en kan ik langzaam aan richting uitslaapkamer.

Hoe dat ongeveer in zijn werk ging staat in Ligamys-Surgical-Technique beschreven.

Post-Op
Als ik weer een beetje ben bekomen van de operatie word ik naar mijn kamer gereden, waar Vanou braaf heeft zitten wachten. Ik moet namelijk een nachtje blijven slapen. Ik word na een paar uur al gek van het in bed moeten liggen en besluit om een kleine wandeling te maken naar de huiskamer. Mijn kamergenoot Harry (traditionele reconstructie van de kruisband ook als gevolg van een ski-ongevalletje) gaat gezellig mee. Knabbel en Babbel on the loose en stevig onder de pijnmedicatie, dringen zich op bij de verpleging die het maandagavond programma van RTL5 op hun gemak dachten te bekijken. Niet dus. Studentikoos en half high maken we de ene domme grap na de andere bij programma’s als Bizarre eters en Superfans. Toch worden we op worstenbroodjes getrakteerd, Fraxaparine injecties en paracetamol. Niet slecht zo’n kliniek. In de nacht komt daar nog Oxycontin en Oxycodon bij, want de pijn wordt nog iets te heftig. Knabbel en Babbel zijn onder zeil!
Het Herstel
De dagen erna is het een komen en gaan van pijn. Uiteindelijk blijkt dat het voornamelijk komt door het zwellen van de knie en de druk die daardoor ontstaat van de brace die ik voor een week lang dag én nacht moet dragen. Maar medisch onbenul die ik ben hang ik voor de zekerheid toch een paar keer aan de telefoon met Annatommie voor advies. Eén keer ga ik op en neer naar Apeldoorn om naar mijn knie te laten kijken. De knie is warm, maar gelukkig niet ontstoken. Het kan geen kwaad zo nu en dan de brace iets losser te maken. Zolang ik de knie maar onder geen beding beweeg en de medicatie (Paracetamol 4x/dg, Arcoxia 1x/dg, Fraxaparine injecties 1x/dg en eventueel Oxycodon 2-3x/dg) blijf nemen. Ja baas!

Verder lezen

 • Ligamys.com
 • Ligamys.nl
 • Fckruisband.nl

5 Comments

 1. Pingback: Revalidatie | Sjors Janssen . nl

 2. Imo

  Prettig dat je jouw ervaring deelt met andere. Ik vond het alleen gek dat je de brace 1 week lang dag en nacht miest dragen, terwijl mijn fisiotherapeut mij verzocht deze in de nachturen te mogen afdoen. Ik twijfel nu wel van of dat juist moet of niet?!?

 3. Onderdeel van de Ligamys procedure is het slaan van een aantal kleine gaten in de kop van je dijbeen (microfracturing). Hierdoor ontstaat er een stolsel van beenmerg in je knie die helpt bij het genezingsproces van de gehechte kruisband.
  Door de knie te immobiliseren met een brace blijft dat stolsel als het ware om je kruisband zitten en versnelt dat het herstel. Ook in je slaap beweeg je nog veel en dat is juist niet de bedoeling.

  Overigens was het protocol vijf dagen lang een brace om, maar dat viel bij mij in het weekend. Vandaar een paar dagen langer.

  Heb je ook een Ligamys?
  En sorry voor de late reactie.

 4. Pingback: Revalidatie (3) – Sjors Janssen . nl

 5. G. Bayings

  Hallo Sjors,

  Ik zag jouw bericht over je Ligamys operatie van he voorste kruisband. Zou je mij vua email willen informeren hoe herstelperiode is verlopen en hoe het nu met je gaat en of pijnloos/blessureloos hebt kunnen blihven sporten na herstel ? Alvast bedankt voor je tijd en medewerking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *